Covid-19 Persistent

Covid-19 Persistent: un malson

Parlem de Covid-19 Persistent quan la simptomatologia dura més de quatre-dotze setmanes després de la infecció aguda, o que apareix posteriorment en el cas de persones amb infecció asimptomàtica, però sense existència de dany orgànic irreversible (National Institute for Health and Care Excellence, 2022). Els símptomes es poden presentar de manera contínua o bé poden aparèixer de forma intermitent, apareixent i desapareixent al llarg del temps.

Per què apareix la Covid-19 Persistent

Encara no hi ha prou dades per saber per què hi ha persones que es recuperen totalment i, en canvi, en d’altres persones s’allarga. Les hipòtesis que es plantegen són vàries: presència d’anticossos dèbil o absent, recaigudes o reinfeccions, reaccions inflamatòries i altres reaccions immunitàries, pèrdua de forma física o estrès post-traumàtic (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, 2020).

La Covid-19 Persistent sol presentar-se en dones de mitjana edat, al voltant dels 40 anys i sense altres problemes de salut importants (López-Sampalo, Bernal-López i Gómez-Huelgas, 2021).

La Organització Mundial de la Salut estima que al voltant del 10% de totes les persones que contrauen la Covid-19 aguda, acabaran presentant patologia persistent.

Cronología de la respuesta de la OMS a la COVID-19‎

Imatge del virus Sars-Cov-2. Font: Google.

Quins símptomes s’associen a la Covid-19 Persistent

Seguint un estudi realitzat a Itàlia, la simptomatologia més freqüent és la fatiga, empitjorament de la qualitat de vida, dispnea, dolor en articulacions i al pit; altres símptomes són la tos, erupcions cutànies, palpitacions, cefalea, diarrea, alteracions en la funcionalitat per a la realització de les activitats de la vida diària, ansietat, depressió i estrès post-traumàtic (Carfi et al., 2020).

En un estudi més recent, s’han descrit cinc grans símptomes de la Covid-19 Persistent, els quals són fatiga (58%), cefalea (44%), dèficit atencional (27%), pèrdua de cabell (25%) i dispnea (24%) (López-León et al., 2021). Encara més recent és l’estudi dut a terme amb 1027 participants amb símptomes persistents post-Covid-19, la majoria d’ells van patir la infecció aguda de manera lleu. En l’estudi es van identificar sis patrons de símptomes: cognitius, miàlgies, pulmonars, cardiovasculars, anòsmia-disgèusia i cefalea. Els símptomes cognitius van ser els més freqüents (Yelin et al., 2022).

Impacte familiar, social i laboral de la Covid-19 Persistent

No va ser fins el 21 de desembre del 2021 que es publicava, a la prestigiosa revista  científica The Lancet of Infectious Diseases, una definició per a la Covid-19 Persistent. Un total de 265 persones (pacients, professionals de la medicina i investigadors) van arribar a un consens sobre què era aquesta afectació i quines implicacions tenia. Això volia dir que, per fi, es definien un conjunt de símptomes que milers de persones estaven patint després de la infecció aguda de Covid-19 i s’agrupaven sota un mateix terme.

I és que l’impacte familiar, social i laboral de la Covid-19 Persistent és important. Quan la infecció aguda passa, s’espera també que passin els símptomes. I, quan els símptomes persisteixen (o apareixen en alguns casos) en les pròximes dotze setmanes, l’impacte no deixa a ningú indiferent. A més dels símptomes físics i/o cognitius, la Covid-19 Persistent afecta a la qualitat de vida (Garrigues et al., 2020), genera una discapacitat important i té implicacions econòmiques i laborals, així com s’observen dificultats per a realitzar les activitats de la vida diària, símptomes físics i emocionals (Chopra et al., 2021).

Segons una enquesta realitzada a nivell estatal, el 74,65% de les persones presentaven discapacitat per a l’oci amb els amics i d’altres persones; el 72,55% presentaven discapacitat per l’activitat laboral; el 70,12% discapacitat per atendre a obligacions familiars; el 66,99% discapacitat per a les activitats de la llar i el 30,43% discapacitat per a la higiene personal (Sociedad Española de Médicos Generales y de Familia, Colectivo de pacientes Long Covid ACTS, 2020).

Suport psicològic en la Covid-19 Persistent

Portada - No te lo inventas

Imatge de la web de la unitat de Covid Persistent https://www.nothoinventes.com/ca/

Tinc la sort de formar part de l’Equip Psicològic d’Atenció a la Cronicitat del Grup Mutuam, donant suport psicològic a persones amb malalties cròniques i, entre elles, a persones que pateixen de Covid-19 Persistent.

Poca gent s’imagina el gran impacte que provoca la Covid-19 Persistent i com pot arribar a afectar la funcionalitat de les persones. Hi ha una frase d’una pacient que em va quedar molt marcada, una noia jove (39 anys), que tenia un càrrec important a una empresa de renom i que porta 18 mesos lluitant per intentar recuperar la vida d’abans. La frase és:

Soc una noia jove atrapada en un cos d’una dona de 99 anys. I potser encara aquesta dona de 99 anys podria fer més coses de les que jo puc fer.

Doncs sí, la descripció és aquesta. Estar atrapada en un cos que no reconeixes i en un cervell que no funciona com ho feia abans (mala memòria, problemes atencionals, dificultats en les funcions executives…).

No podrem treure la simptomatologia, no podrem fer que desaparegui per art de màgia (tant de bo!), però oferirem un espai on compartir, on aprendre a estar i a validar el que sentim. Si el necessites, aquí estem 😉

anna

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir arriba