Mejorar la autoestima

Estratègies per a millorar l’autoestima

A diari ens enfrontem a moltes situacions, situacions que ens posen a prova, ens posem a prova. I és normal que, davant tants reptes, ens arribem a sentir desanimades i decaigudes, que restem valor als nostres esforços i no ens sentim capaces de tirar endavant.

És curiós com, gairebé tothom, ha sentit les frases tinc una baixa autoestima o bé, em falta una mica d’autoestima. L’autoestima es relaciona amb la vàlua personal, el concepte que tenim de nosaltres mateixes a tots els nivells. En aquest post revisarem quina és la definició, quins elements la composen i com intentar millorar-la.

Com definim l’autoestima

L’autoestima pot definir-se com l’opinió que tenim de nosaltres com a persones, del valor que ens donem basant-nos amb el que experimentem, pensem o sentim. Potser ens sentim connectades amb el que hem conseguit i hi donem un valor positiu o potser sentim que no hem fet prou.

Autoestima, estimar-se a una mateixa. Però també autorespecte, respectar-se a una mateixa. Autovalidació, validar-se a una mateixa. Aconseguir alinear l’estima, el respecte i la validació ens porta a connectar amb nosaltres i sentir que som.

La percepció que tenim de nosaltres mateixes no és estàtica: es forma, desenvolupa i canvia al llarg de la nostra vida i es veurà afectada per molts factors. Al llarg dels anys s’han definit tres elements principals que composen l’autoestima que, a la vegada, estan relacionats amb els pensaments, sentiments i accions.

  1. Element cognitiu: El que pensem sobre nosaltres, les opinions, la imatge i les conviccions que tenim associades a la nostra manera de ser.
  2. Element afectiu: Està vinculat als sentiments que es generen en base al concepte que tenim de nosaltres, les nostres qualitats i emocions.
  3. Element conductual: Està relacionat amb les reaccions que tenim, la conducta.

Estratègies per a millorar l’autoestima

Si una persona s’estima poc, es respecta poc i es valida poc serà molt probable que no es relacioni de manera lliure i segura amb sí mateixa i amb les altres persones. La por al fracàs serà una constant a la seva vida, tindrà tendència a sentir-se inferior a les altres persones, a comprar-se, a no ressaltar massa…

Per tal d’ajudar-te a estimar-te, respectar-te i validar-te, et proposo les següents estratègies:

Identificar per què no et valores

Un primer pas és identificar què passa amb l’amor, el respecte i la validació cap a tu mateixa. Ve d’una experiència o experiències viscudes? Ha sigut sempre així? Has anat adoptant estratègies per a que no es noti?

Les experiències que vivim deixen petjada en nosaltres, totes. Molt sovint hi ha experiències que han estat guardades i amagades, però això no significa que estiguin sanades. M’explico:

La setmana passada em va venir a veure una persona que es sent molt malament amb el seu cos, viu obsessionat per  no pujar de pes, sovint sent que l’estan jutjant per la seva aparença i això el fa sentir inseguir, vulnerable. El malestar és tan gran que ha deixat de fer moltes activitats per la por al què diran. Quan li preguntava si havia tingut alguna experiència dura en relació al seu físic, em deia que no. Vam fer un exercici de connexió amb el seu inconscient i, de cop, va aparèixer la imatge: ell a la finestra de la classe, tenia uns 12 anys, passen uns nois d’un curs més i se’n riuen d’ell, dient-li caracul. Tothom va riure, els companys de classe també. La broma va seguir algunes setmanes més i ell va tornar a reviure aquell malestar. Ho va entendre tot.

 

Aumentar la autoestima estrategias

Visualitzar els punts forts que tenim

Totes tenim qualitats. Totes som bones en alguna cosa (en moltes!). De vegades ens costa veure-ho, sobretot si no ens valorem prou. Tenir present les fortaleses t’ajudarà a sentir-te millor amb tu mateixa:

  • Reflexiona sobre algunes coses bones que hagis aconseguit a la teva vida i pensa en el que et va suposar aconseguir-ho: això són els punts forts.
  • Escriu-te una carta (com si l’escribissis a una altra persona) on expresses quines coses bones valores de tu, com és l’amor cap a tu, com l’expresses.

Canviar objectius per valors

Una altra de les mesures per a millorar l’autoestima, autorespecte i autovalidació és no concetrar-se en les metes sinó en el que fem per aconseguir-les. És normal no aconseguir sempre el que ens proposem, però ens sentirem més reconfortats si pensem en els valors invertits, com la constància, la responsabilitat, l’aprenentatge, la força de voluntat.

Aprendre a perdonar-se a sí mateixa

No conec a ningú que no cometi errors, totes en cometem… però ens costa horrors admetre que l’hem pifiat i encara més perdonar-nos des del cor. Cultivar l’autocompassió, la capacitat per a tractar-nos amb bondat i respecte, és un gran repte per a totes. Es tracta de tractar-te com tractaries a una amiga, veritat que li parlaries amb amor, respecte i validació?

Fer exercici físic

L’exercici de moderada intensitat contribueix a alliberar endorfines, et sents millor amb tu mateixa i amb les persones del teu voltant, estàs més relaxada, més connectada. I et sents més capaç!

Missatge final: mira’t al mirall. Mira’t de veritat. Estigues una estona davant teu. Què veus? Mira’t als ulls i mira més enllà. Mira’t amb amor. Abraça’t. Agraeix. Tu no necessites que ningú et salvi, tu ho ets TOT. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir arriba