3 estratègies per ajudar a una persona amb ansietat

Poca gent sap que l’ansietat és una emoció, moltes persones associen l’ansietat a un trastorn psicològic que provoca un gran malestar. Com dèiem, l’ansietat és una emoció i, com a tal, és totalment necessària per a la nostra supervivència, i això què vol dir? Com ajudar a una persona amb ansietat?

L’ansietat és una emoció necessària

Els nostres estimats avantpassats no vivien en les condicions que vivim avui en dia, el seu dia a dia estava ple de perills i tot podia canviar d’un moment a l’altre. Potser hi havia sort en la caça/recol·lecció o potser no, potser hi havia sort en les condicions climatològiques o potser no. Tot era força incert. Imagineu que un dia marxeu amb una companya a buscar aliments i us trobeu amb un os afamat que us sorprèn. Automàticament s’activen totes les alarmes i, amb elles, el vostre sistema nerviós: batec del cor ràpid, la sang es concentra al tronc, sistema immunitari molt activat, els músculs necessiten més oxigen i la respiració es torna ràpida i superficial… Exacte, ens activem per l’anomenat fly or fight, per lluitar o fugir contra el perill. L’ansietat ens està ajudant a respondre davant el perill.

L’ansietat s’instal·la en algunes persones. Com ajudar les persones amb ansietat

como ayudar a personas con ansiedad

Les persones reaccionem de maneres semblants però cadascú viu aquesta activació de maneres diferents. Imaginem que aconseguim fugir de l’os i arribem al poblat. Quan ens sentim segures, l’ansietat baixa i tornem a la normalitat. Però, què passarà la pròxima vegada que tornem a buscar menjar i ens allunyem del poblat? Què passarà quan passem pel mateix lloc on vam trobar l’os? Doncs depèn de cada persona i de cada situació. Algunes persones no es mostraran més ansioses, però en moltes d’altres l’ansietat es farà notar molt abans de sortir del poblat. Potser algunes persones ja no podran dormir la nit abans, potser se’ls farà un nus a l’estómac i no podran menjar, potser tindran descomposició.

Aquestes persones en les que l’ansietat es desperta amb més facilitat notaran un conjunt de símptomes força desagradables de sentir: por a tornar a trobar-se en perill, por a patir, taquicàrdia, suor, extremitats adormides, malestar estomacal, diarrea, vòmits, tremolor, mareig, pressió al pit, sensació d’ofec, pensaments catastròfics, etc. Tota aquesta simptomatologia és molt difícil de portar i, molt possiblement, s’anirà generalitzant en altres àmbits de la nostra vida que no tenen res a veure amb la caça, per exemple. Cada vegada es dispara enmig de més situacions i de situacions més diverses. Com ajudar a persones amb ansietat?

Tres estratègies per a ajudar les persones amb ansietat

1. Validar el que sent la persona. Moltes vegades intentem ajudar a les persones que pateixen ansietat fent comentaris que no ajuden. No et posis nerviós, tranquil·litza’t, posa de la teva part, no pensis en el que passarà… Tots aquests consells estan molt bé, però no són gens útils, doncs estàs invalidant el que sent la persona amb ansietat i l’estàs resposabilitzant del seu malestarUn què necessites? o un em pots explicar millor el que sents? poden ser de gran ajuda.

2. Tècniques de respiració. Segur que heu sentit a parlar de les tècniques de respiració efectives per al control de l’ansietat. És de gran importància ser conscient de la pròpia respiració i aprendre a respirar amb el diafragma, si ho practiquem regularment observarem una gran millora en el control de l’ansietat. Si algú del teu voltant pateix ansietat, practiqueu junts aquestes tècniques.

3. Esport. Amb la pràctica de l’esport, el nostre cervell segrega unes substàncies químiques anomenades neurotransmissors. Entre els neurotransmissors implicats, destaquen les endorfines, la serotonina, la dopamina i l’acetilcolina. Tots ells ajuden a disminuïr els nivells elevats d’ansietat, a més d’afavorir la motivació, millora l’estat d’ànim i d’altres funcions cognitives superiors. En comptes de proposar a la persona que pateix ansietat d’anar a llocs on es pot sentir sobrepassada fàcilment, proposa fer una caminada a un ritme lleuger.

Escoltar sense jutjar, la clau per ajudar a les persones amb ansietat

És important recordar que l’ansietat no és una emoció dolenta, és una emoció que ens ha permès (i ens permet) sobreviure, anticipar-nos als perills i fer-hi front. El problema és quan vivim amb ansietat constantment sense que hi hagi perills reals. És molt complicat saber com ajudar a una persona amb ansietat si no saps què és, si no l’has viscut mai o en tens una idea errònia. Però si escoltes sense jutjar, des del cor, la persona que pateix ansietat t’ho agraïrà.

Si vols fer qualsevol comentari, no dubtis a posar-te en contacte amb mi.

Anna

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir arriba